Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

OJOS DE BRUJO


ένα “μαγικό” συγκρότημα...

Οι ojos de brujo είναι ένα συγκρότημα με όραμα! Και αυτό δεν είναι περίεργο αν αναλογιστεί κανείς το λόγο που ονόμασαν το συγκρότημα τους έτσι. Οjos de brujo (τα μάτια του μάγου) είναι σύμφωνα με αυτούς η ματιά αυτών που βλέπουν πιο πέρα, όσων δεν εισπράττουν την πραγματικότητα όπως είναι, αλλά θέλουν να την αμφισβητήσουν.Συστήνονται ως Ojos de brujo και τα βασικά μέλη είναι ο Ramon, η Marina, ο Xavi, o Panko, o Maxwell, o Paco, o Javi και o Carlitos. Παρόλα αυτά, οι Ojos de Brujo συνεργάζονται με ομάδες γκράφιτι, με ντιζάινερ και τα μέλη του συγκροτήματος απαριθμούν γύρω στα 25 μέλη! Αυτό σημαίνει οτι μια φορά το μήνα συγκεντώνονται και παίρνουν συλλογικές αποφάσεις για τις δράσεις τους.Έτσι μια μέρα θα τους δεις να κάνουν συναυλία στην Αθήνα και την επόμενη στη γειτονιά σου ως ένδειξη διαμαρτηρίας στο δήμο που κόβει τα δέντρα!

Όλα ξεκίνησαν το 1999 όταν αποφάσισαν να ηχογραφήσουν το πρώτο τους album “vengue”. Ήταν μια παραγωγή που κέντρισε γρήγορα το ενδιαφέρον του κοινού και έτσι η φήμη του συγκροτήματος εξαπλώθηκε σύντομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις παραγωγές τους δεν τις αναλαμβάνουν εταιρίες, καθώς οι ίδιοι είναι αντίθετοι στην εμπορευματοποίηση της μουσικής τους. Επομένως είναι κατά του συμβατικού promotion και δρουν οι ίδιοι ανεξάρτητοι.Τα τραγούδια τους είναι ιδιαίτερα και συνδιάζουν ρυθμούς από χιπ χοπ, ρούμπα καταλάνα, αφρο- κουβανέζικα, στοιχεία μπλεγμένα που είναι τόσο εύστοχα δεμένα μεταξύ τους, ώστε το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Μάλιστα, στα τραγούδια τους χρησιμοποιούν λέξεις από την τοπική διάλεκτο calò, που συχνά χρησιμοποιούν οι τσιγγάνοι στην ομιλία τους. Για παράδειγμα το όνομα του τελευταίου τους album "Aocanà" σημαίνει "Τώρα",το "Techarì" "Ελεύθερος", το "Barì" "Κόσμημα" κ.λ.π.

Η δράση τους όμως δεν σταματά εκεί, έχουν δώσει τη μουσική τους σε ταινία για το Νταρφούρ και σε ντοκιμαντέρ για την κακομεταχείριση ζώων. Μάλιστα, τo 2003 κέρδισαν το βραβείο του BBC 3 για το καλύτερο ευρωπαϊκό World γκρουπ. Έχουν πάρει μέρος σε συναυλίες διαμαρτυρίας, από την απελευθέρωση του Θιβέτ μέχρι το Gay Pride. Έχουν εμπλακεί σε τόσες δράσεις ώστε είναι αδύνατον να τις απαριθμήσουμε. Πάντα, όμως, συμμετέχουν σε δράσεις με ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο.

Πέρισυ επισκέπτηκαν και την Ελλάδα στο kosmos festival, ωστόσο κάνουν τακτικές επισκέψεις στη χώρα μας και θα έχετε την ευκαιρία να τους απολαύσετε από κοντά ξανά! Μέχρι τότε... θα τους αναμένουμε και θα ακούμε τα τραγούδια τους που ταξιδεύουν... hasta luego, Ojos de Brujo!!!

γράφει: Ειρήνη Αργείτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου