Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ


Τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ πιθανόν κάποιος να αποκτήσει μία θυρεοειδή ασθένεια, είτε υπερθυρεοειδισμό είτε υποθυρεοειδισμό. Πιο συγκεκριμένα η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (υποθυρεοειδισμός) προσβάλλει ολοένα και περισσότερο τις γυναίκες με αποτέλεσμα να πασχουν από διαταραχή του θυρεοειδή αδένα. Η αιτία βέβαια παραμένει άγνωστη, αλλά ο θυρεοειδής αδένας καταστρέφεται με τη βοήθεια αυτοάνοσων μηχανισμών.
Τα συμπτώματα άλλοτε είναι εμφανή, για παραδειγμα κόπωση, νευρικότητα και άλλοτε ο ασθενής δεν δίνει καθόλου σημασία σε αυτά διότι δεν τα αντιλαμβάνεται! Παρόλα αυτά πρόκειται για μία συχνή ασθένεια η οποία δεν θα πρέπει να τρομοκρατεί κανέναν ασθενή.
Η καταπολέμηση της ασθένειας αντιμετωπίζεται με χορήγηση χαπιών τα οποία ελέγχουν τη θυρεοειδή ορμόνη. Πιο συγκεκριμένα, για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού χορηγείται η θυροξίνη (Τ4) για να επανέλθει ο οργανισμός στα φυσιολογικά επιπεδα και να λειτουργεί κανονικά.
Για την αιτία εμφάνισης αυτής της ασθένειας ευθύνονται κυρίως τα γονίδια και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει συμπτώματα θυρεοειδούς διαταραχής ατομο το οποίο προέρχεται από οικογένεια που πάσχει από αυτοάνοσα νοσήματα. Ωστόσο, στην επιτάχυνση της εμφάνισης των συμπτωμάτων συμβάλλει και η αυξημένη λήψη ιωδίου.
Δυστυχώς, τα ατομα τα οποία πασχουν από τέτοιου είδους ασθένεια ειναι δυνατόν να εμφανίσουν και άλλου είδους αυτοάνοσα νοσήματα. Μάλιστα αυξημένος ειναι ο κίνδυνος σε γυναίκες νεότερης ηλικίας. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να προκαλεί φόβο, καθώς η ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο στα αυτοάνοσα νοσήματα. Πάντα πρέπει να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και να θυμόμαστε οτι ποτε δεν μένουμε μόνοι! Στη συγκεκριμένη περιπτωση, η ασθένεια του θυρεοειδή hashimoto έχει προσβάλλει τουλάχιστον τις 4 στις 100 γυναίκες.

2 σχόλια:

  1. Ο μπαμπάς μου έχει θυρεοειδή και δεν είχα ιδέα ότι είναι αυτοάνοσο νόσημα και ότι κληρονομείται κιόλας...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι! Καλο θα ήταν να κάνεις και εσύ μια ενδοκρινολογική εξέταση. Δεν είναι απαραίτητο ότι έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή