Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΦΟΙΤΗΤΟ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Είσαι φοιτητής στην επαρχία και ζεις μακριά από τους γονείς σου. Κάθε πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ αναπολείς το υγιεινό σερβιρισμένο πιάτο της μαμάς που ήταν πάντα στην ώρα του έτοιμο να το καταβροχθίσεις. Κάθε φορά που πεινάς βαριέσαι να ασχοληθείς με την κουζίνα, δεν έχεις γεμάτο ψυγείο και διστάζεις να πάρεις πάλι delivery. Έχεις ήδη καταναλώσει τόσο fast-food που το στομάχι σου ζητάει κάτι θρεπτικό.

Ο Ευτύχης Μπλέτσας εξασφάλισε για σένα γρήγορες, οικονομικές και φυσικά υγιεινές συνταγές!

Ξεκινάμε πρώτα με το πρωινό το οποίο αποτελεί το βασικό γεύμα της ημέρας!Μια καλή ιδέα είναι να φτιάξεις το μιξ δημητριακών της αρεσκίας σου. Μπορείς να πάρεις μερικά σκέτα δημητριακά όπως κορν φλεικς χωρίς ζάχαρη, βρώμη ή δημητριακά ολικής άλεσης και να βάλεις μέσα ότι θες. Μπορείς να προσθέσεις ξηρούς καρπούς για παράδειγμα, μερικά αμύγδαλα, μερικά φουντούκια και μερικά καρύδια. Οι ξηροί καρποί έχουν καλά λιπαρά που κάνουν καλό στον εγκέφαλο αλλά πρέπει να τους καταναλώνουμε με μέτρο. 2 Καρύδια, 3 φουντούκια και 3 αμύγδαλα είναι αρκετά! Στο μιξ δημητριακών μπορείς επίσης να προσθέσεις και μερικά αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, σύκα, βερίκοκα ή και χουρμάδες. Το καλύτερο όμως είναι να βάλεις φρέσκα φρούτα! Για παράδειγμα:

Μεσογειακό Μιξ Δημητριακών

1 μεγάλο κριθαρένιο Κρητικό παξιμάδι ολικής άλεσης
2 αποξηραμένα βερίκοκα
2 αποξηραμένα σύκα
10 Σταφίδες
5 καρύδια καθαρισμένα
5 αμύγδαλα
Λίγη κανέλα
1 ποτήρι Αριάνι

Κόβεις τα σύκα και τα βερίκοκα σε μικρά κομμάτια και σπας τους ξηρούς καρπούς. Θρυμματίζεις το παξιμάδι και ανακατεύεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Προσθέτεις το γάλα της αρεσκείας σου. Το συγκεκριμένο μιξ ταιριάζει πολύ με αριάνι.

Κοτόπουλο με corn flakes

Ακούγεται περίεργο, αλλά σε βγάζει από το δίλημμα να το μαγειρέψεις όταν δεις από τι υλικά αποτελείται! Έπειτα δεν πανάρεις το κοτόπουλο ούτε με αλεύρι, ούτε με φρυγανιά αλλά με νιφάδες καλαμποκιού!

2 φιλέτα κοτόπουλου

4 κουτ. γλυκού μουστάρδα dijon

2 κουταλιές μέλι

½ κουταλάκι κάρυ

1 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι

2 κούπες corn flakes

Κόβεις τα φιλέτα κοτόπουλου διαγώνια σε μακρόστενα κομμάτια.

Ανακατεύεις τα υλικά της σάλτσας σε μπολ: μουστάρδα, μέλι, λεμόνι κάρυ και πιπέρι. Βουτάς εκεί μέσα τα κομμάτια κοτόπουλου και αφήνεις τουλάχιστον 20 λεπτά να μαριναριστούν και να απορροφήσουν τις γεύσεις. Ιδανικά τα αφήνεις 2-3 ώρες στο ψυγείο.

Βάζεις τα corn flakes σε βαθύ πιάτο και τα τρίβεις με τα χέρια σου να διαλυθούν. Δε χρειάζεται να θρυμματιστούν τελείως για αυτό δεν τα βάζουμε στο μπλέντερ.

Βουτάς ένα-ένα τα κομμάτια κοτόπουλο στα corn flakes και τα τοποθετείς στη σχάρα του γκριλ. Ψήνεις για 8 λεπτά από την κάθε μεριά. Θα ροδίσουν τα corn flakes αλλά δεν πρέπει να καούν. Εναλλακτικά γίνονται και στον αέρα του φούρνου αλλά θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο, περίπου 30 λεπτά στους 200. Μπορείς να τα σερβίρεις με λαχανικά ή να τα βάλεις μέσα σε πίτα ή ψωμί μαζί με κάποιο ντιπ και να φτιάξεις ένα σούπερ σάντουιτς!

Καροτοκεκάκια

Και επειδή όλοι λατρεύουμε τα γλυκά αλλά μετανοιώνουμε κάθε φορά που τα καταναλώνουμε εξαιτίας των θερμίδων, ορίστε ένα παράδειγμα υγιεινού γλυκού, με «καλά» λιπαρά από το ελαιόλαδο και το καρύδι, και όλα τα ευεργετικά συστατικά του καρότου. Η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να αποτελέσει και μία εξαιρετική εναλλακτική βασιλόπιτα. Απλά φτιάξτε τη σε μεγάλο στρογγυλό ταψί και κάνε ένα ρεβεγιόν με τους συμφοιτητές σου πριν αναχωρήσεις για την πόλη σου!

6 αυγά

1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη

2½ φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι καρότο τριμμένο
1 φλιτζάνι καρύδι τριμμένο
2 κουταλάκια baking powder
1 φλιτζάνι Ελαιόλαδο
Λίγη άχνη ζάχαρη


Ξεφλουδίστε και τρίψτε το καρότο στον χοντρό τρίφτη. Χτυπήστε τη ζάχαρη με τους κρόκους από τα αυγά στο μίξερ ή στο χέρι. Προσθέστε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το baking powder. Ρίξτε λίγο αλεύρι στα καρύδια και το υπόλοιπο σταδιακά μέσα στο μπολ με τα άλλα υλικά. Καθώς αρχίζει να πήζει το μείγμα βάλτε το καρύδι και τελευταίο το καρότο, ανακατεύοντας λίγο ακόμα. Για το ψήσιμο χρησιμοποιείστε τα φορμάκια που είναι για muffins. Αλείψτε τα με ελαιόλαδο και προτού τα γεμίσετε με το μείγμα αλευρώστε τα ελαφρά. muffins. Ψήστε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμα βάλτε ένα μαχαίρι σε ένα καροτοκεκάκι. Θα πρέπει να βγει στεγνό. Ξεφορμάρετε και σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγη άχνη ζάχαρη.

Ελπίζουμε οι συνταγές να ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σας! Αν επιθυμείτε να ανακαλύψετε και άλλες συνταγές απλώς επισκεφτείτε τα site του ταλαντούχου Ευτύχη Μπλέτσα: http://bletsas.gr/

http://www.cookingeconomy.gr/

http://www.foodmusic.gr/show/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου