Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

«ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»* ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΒΗΤΑ


Ακόμα και μετά τη διάλυση του συγκροτήματος Stereo Nova, ο Κωνσταντίνος Βήτα συνεχίζει το «ταξίδι της Φάλαινας» όπως ακριβώς μας υποσχέθηκε!

Ο Κωνσταντίνος Βήτα γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα υπερβολικά ταλαντούχο καλλιτέχνη. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κιθάρας και αρμονίας, σπούδασε ζωγραφική, ιστορία τέχνης και γραφικές τέχνες, έχει δουλέψει ως γραφίστρας , δημοσιογράφος και φυσικά έχει γράψει μουσική για θέατρο, χορό και κινηματογράφο. Μάλιστα, πριν λίγα χρόνια παρουσίασε την έκθεση του Soundscapes με φωτογραφίες, βίντεο και ζωγραφική. Έγινε γνωστός με το συγκρότημα Στέρεο Νόβα, που πλέον έχει διαλυθεί. Τέλος,βοήθησε στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.

Από το ξεκίνημα της καριέρας του μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα.Η μουσική του χαρακτηρίζεται από έντονη μελαγχολία. Όπως ο ίδιος ομολογεί αυτό δεν είναι το ασφαλέστερο μονοπάτι για να εκφράσει τα συναισθηματά του αλλά είναι μια πορεία από το νεανικο σκοταδι μεχρι τη συνειδηση.Επίσης, παραδέχεται, πως κάποιες φορές που κάνει το dj δεν αλλάζει το πρόγραμμά του επειδή κάποιοι δεν χορεύουν, γιατί τον ενδιαφέρει να δείξει την κατάσταση κάποιων πραγμάτων όπως ο ίδιος τα έχει σκεφτεί, τον ενδιαφέρει να δημιουργεί ατμόσφαιρα.

Η δισκογραφία του είναι πλούσια. Το τελευταίο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2009 με το όνομα «Ένωση». Τα τραγούδια του σε ταξιδεύουν. Όσα φαινομενικά είναι ασύνδετα ο καλλιτέχνης τα ενώνει μεταξύ τους με την αιθέρια φωνή του άλλοτε τραγουδιστά άλλοτε αφηγηματικά.Κι αν ο Κ. Βήτα χαράζει με τους στοίχους του μία πορεία, τότε στα ορχηστρικά θέματά του, ο ακροατής είναι απόλυτα ελεύθερος να ταξιδέψει όπου πραγματικά επιθυμεί.

Το σημαντικότερο όμως ήταν πως κάθε φορά πριν γράψει τα τραγούδια του ακούει την καρδιά και τη συνείδησή του.Είναι το μοναδικό του όπλο σε κάθε στιγμή της ζωής του. Σε μια συνεντευξή του είχε πει: «Όταν χαμογελάς κάθε πρωί στον κόσμο, τότε οι άνθρωποι δίπλα σου θα καταλάβουν ότι είσαι όμορφος όπως η ψυχή σου».

3ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Σου είχα ορκιστεί πως θ' αλλάξει ο κόσμος
πως απ' το σπίτι σου μπροστά θα περάσει ένας δρόμος
που θα μας πάει στην αγάπη με οποιοδήποτε μέσο
μετά χωρίσαμε και είπα "ξέχασέ το"
πέρασε καιρός, (…)
απατηλά όνειρα, φωνές του δρόμου
χωρισμοί, σπίτια, μεγάλη ανεργία
είδαμε τόσους ηλίθιους σε τόσα γραφεία
αν η καρδιά μου είχε φωνή(…)
επανάσταση, αγάπη, τέχνη, ζωή(…)
Κόπηκαν δέντρα, χτίσαν κτίρια
σταματήσαν όλα για να γίνουν μεγαθήρια
άδικοι πόλεμοι μες στα καλοκαίρια
χιλιάδες ψέματα. πλαστικά αστέρια(…)
όταν κοιμάσαι γίνεσαι παιδί
χαρταετός, παλίρροια, ταξιδιάρικο πουλί
μπορείς να καθορίσεις τη ζωή με τη σκανδάλη
να πατήσεις σαν τσιγάρο ένα παραπάνω
μπορείς να πας όπου θες να βρεις ελευθερία
να πετάξεις τα λεφτά σου σε μια μεγάλη πλατεία(…)
είναι ένα μεγάλο παιχνίδι...
δεν τελειώνει...
όχι απόψε...
πιθανόν να βρέχει στα μάτια σου
τα μεγάλα γυαλισμένα αυτοκίνητα
περιμένουν τ' αφεντικά τους
ακόμα κι αυτή σ' αυτή τη γωνία
αυτόν περιμένει
με θέλει στο στόμα της μαζί με τα λεφτά μου(…)
πού είναι;
πού κοιτάς;
πού είσαι;

Αυτός είναι ο Κωνσταντίνος Βήτα.

*Τίτλος άλμπουμ του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου