Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ- ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΛΥΣΗΣ

Την Παρασκευή , 19 Νοεμβρίου διεξήχθει στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου εκδήλωση με θέμα «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ-ΛΥΣΗ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ». Την εκδήλωση διοργάνωσε η JEF ( οι νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές είναι μια υπερεθνική , πολιτική κίνηση η οποία υπάρχει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες .Είναι αυτόνομη οργάνωση νέων χωρίς κομματικό προσανατολισμό) και το πάνελ πλαισίωναν αξιόλογοι ομιλητές όπως, ο κ. Μάρκος Παπακωνσταντής, δικηγόρος και μέλος του δικτύου TEAM EUROPE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κ. Αικατερίνη Κάλτσου, διευθύντρια Διεύθυνσης Αστικής κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Περιφέρειας Αν.Μ.-Θ., ο κ. Καζίμ εκπρόσωπος του FORUM προσφύγων και αντιπρόεδρος Κοινότητας Αφγανών Ελλάδας και η κ. Αθανασία Συκιώτου, επ. καθηγήτρια Νομικής Δ.Π.Θ.

Πρώτος ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Παπακωνσταντής, ο οποίος έθιξε την περίπτωση της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα. Τόνισε, λοιπόν, πως κάθε μέρα περνούν παράνομα τα σύνορα του Έβρου 120 με 200 άτομα και παρόλο που το κέντρο υποδοχής στον Έβρο έχει χωρητικότητα 400 ατόμων αυτή τη στιγμή στοιβάζονται στο συγκεκριμένο χώρο 1000άτομα.Μάλιστα καθήλωσε το ακροατήριο όταν ανέφερε πως έχει τύχει να αφήσουν μετανάστες σε γήπεδο μέσα στη βροχή λόγω έλλειψη χώρου. Στη συνέχεια, η κ. Κάλτσου περιέγραψε το μεταναστευτικό ζήτημα στην Περιφέρεια της Θράκης. Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία από το λόγο της είναι ότι έχουν δοθεί 83.866 άδειες διαμονής , οι περισσότερες σε γυναίκες από την γειτονική Αλβανία και Αρμενία από το 2006 μέχρι το 2010 στην περιοχή της Ροδόπης και της Καβάλας. Συνέχισε η κ. Συκιώτου με τις ρεαλιστικές εικόνες που συγκίνησαν το κοινό. Θυμάται τότε που ήταν στο ελληνικό συμβούλιο για τους πρόσφυγες που υπήρχαν άτομα που δεν μπορούσαν να λυγίζουν τα γόνατα τους για να κοιμηθούν. Τέλος, ο κ. Καζίμ προσπάθησε να προτείνει λύσεις στο πρόβλημα. Πρότεινε να ανασυγκροτηθούν οι ευρωπαϊκές μηχανές στήριξης στην Ελλάδα και να καταργηθεί το Δουβίνο 2, το οποίο αναγκάζει τους μετανάστες να επιστρέφουν στο κράτος υποδοχής. Έδωσε βάρος στην τοπική κοινωνία, η οποία οφείλει να διοργανώσει κέντρα πολιτισμικότητας και γιορτές, ώστε να ενθαρρύνθουν οι ματαξύ σχέσει ς αλλοδαπών και ντόπιων.

Όσοι, λοιπόν, δεν παρεβρέθηκαν στην εκδήλωση της JEF έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σ τις 4 Δεκεμβρίου στο Θρακικό Ωδείο όπου το τοπικό παράρτημα της διεθνής Αμνηστίας της Κομοτηνής θα διοργανώσει σχετική εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου